1. birkaç kez elime alıp bıraktığım fakat bir gün elime alıp bitirene kadar neredeyse hiç elimden bırakamadığım başyapıt.

    çocuklarınıza nasihat etmek yerine iyi anlar yaşatın, ana fikrine sahiptir.

    bir rivayete göre ernest hemingway'in intihar sebeplerinden biriymiş. ne yaparsa yapsın asla böyle bir yapıt oluşturamayacağını kabullenip bunalıma girmiş.
    #3104 kesret | 8 yıl önce
    0roman 
  2. Dostoyevski'nin romanıdır. İnsanın gerçek doğasını okurun yüzüne söyleyen güzide eserlden.
    #3397 barikat | 8 yıl önce
    0roman 
  3. yakın zamanda okumaya başlayacağım, son bin yılın en iyi romanı diye yakıştırmalara konu olan dostoyevski romanı. hatta dostoyevski'nin romancılığının zirve noktasıdır, ölümünden 4 ay önce tamamladığı eser, tolstoy'un ölümünde başucu eseri olarak yanıbaşında çıkmıştır. söylenti odur ki, tolstoy 80'li yaşlarında evden kaçarken yanına en sevdiği iki şeyi almıştır bunlar küçük kızı ve dostoyevski'nin karamazov kardeşler'idir.

    okuyunca editlerim.
    0roman 
  4. türkçe'ye en güzel ve sansürsüz olarak (bkz: ) tarafından çevrildiği söylenen (bkz: ) romanıdır.
    #152774 esitagirlikli | 6 yıl önce
    0roman 
  5. "Müvekkilim katildir; ama suçlu değildir." gibi üzerine sayfalarca politik / sosyolojik tespit yazdırabilecek, Freud'a kaynak oluşturacak mahiyette tahliller barındıran, birçok otoriteye göre gelmiş geçmiş en iyi kitaplar arasında gösterilen enfes bir eser, başyapıttır.

    Ne güzel de söylemiştin;

    "İnsanı seven, sevinçlerini de sever."

    Bu gezegenden bir Dostoyevski ve Alyoşa geçti..
    #176729 becoolnotfool | 5 yıl önce
    0roman 
  6. allah var mıdır, varsa boş mu durmaktadır?
    yazarın fav. karakteri alyoşka olduğuna göre "allah vardır ve boş oturmamaktadır".
    ama bu konuyu şeyhin cesedinin koktuğu pasaj, dmitri'nin haksız yere ceza alması, suçsuz bir çocuğun ölümü hak eden birçok insandan önce ölmesi bulanıklaştırmaktadır.
    mitya'nın zekâ yaşı 15. avukatın bunu savunurken kurduğu cümleler hep "belki" içeriyor. yani oturup konuşmadınız mı, anlatmadın mı adama daha önce tüm ayrıntıları?
    ivan, kardeşini temize çıkaracak bilgilere sahipken kendini kaybedip dışarı çıkarılıyor. mahkemede insan gibi konuşup derdini anlatıp savunma yapamıyor. uşak bile adamakıllı tezgâh çatıp bu salakları mantara bastırıyor.
    daha güzel bir son yakışırdı böyle bir esere.
    nihal yalaza taluy çevirisi okunabilir. iş bankası yayınları'nınki 1025 sayfa. bir aydır elimde, kitapta en ufak deformasyon olmadı.
    0roman 
  7. nihal yalaza taluy'un çevirisinde, nin "önlük" olarak çevrildiği roman.

    atkı dese bir nebze daha mantıklı olacakmış aslında. önlük deyince "nasıl lan?!" deyip, sonra anladım olayı.
    0roman 

  8. -- spoiler --


    dostoyevski'nin rusya'da devletin bir gün kiliseye dönüşeceği ve devletin suçlulara ağır cezalar vermek yerine sürgün vs gibi yöntemlere başvuracağı şeklindeki bir teorisini içeren roman. bunu da sosyalizmle ilişkilendirmiş.

    yıllar sonra devrim olunca da bu gerçekleşmedi mi zaten? sbkp bir ruhbanlar ordusu, sscb de dev bir kilise olmadı mı? hatta sbkp genel sekreteri ultramontanist bir papa olmadı mı?


    -- spoiler --

    0roman